Studenți teologi craioveni în Belgia (II)

November 14th, 2009 | by mihai |
Post2PDF

 

Stănciulescu Cristian, Student anul IV, Facultatea de Teologie din Craiova:

În prezent capitală a provinciei Flandra de Vest, în Belgia, Brugge este un oraș care și-a păstrat farmecul medieval, mai ales prin ansamblul de structuri construite în stil gotic. Având o mare importanță în trecut, ca centru comercial și cultural, fiind cunoscut ca un oraș port deoarece are legătură directă cu Marea Nordului, printr-un canal,  rămâne și astăzi un punct de referință în lumea culturală contemporană. Este o emblemă a Belgiei  și-o mândrie a flamanzilor.

Clădirile din centrul istoric, inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, sunt foarte bine păstrate. În jurul pieței centrale Burg Square (Markt) se află faimosul turn Belfort, din vârful căruia se poate vedea întreg orașul precum și clădirea Provincial Government Palace, construită în stilul gotic târziu. Între basilicile importante se enumeră catedrala The Church of our Lady, care adăpostește una dintre sculpturile lui Michelangelo reprezentând pe Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul în brațe și Basilica of the Holy Blood  unde se găsește, într-un flacon, o bucată de pânză cu o picătură din sângele Mântuitorului. Acesta este scos în public, în ziua de Înălțarea Domnului, într-o procesiune cu caracter medieval, care se desfășoară anual încă din  1291.

Cu toate că este doar un orășel, Brugge-ul a primit mai multe denumiri, fiecare încercând să-l definească  pe cât se poate mai bine, dar nici una neputând fi atotcuprinzătoare. Astfel este numit: ”Muzeu în aer liber”, ”Veneția nordului”, ”Orașul în formă de ou”, ”Orașul  cu ciocolată”, ”Orașul bicicletelor”, etc. Cert este, însă, că reprezintă o pagină de istorie într-o operă modernă, o evadare din  contextul modern înspre ”misterul” medieval, dinspre agresivitate spre blândețe și liniște, dinspre exuberanță spre simplitate. Frumusețea orașului și prietenia localnicilor îți influențează starea de spirit încă din prima zi.

Acesta este orașul unde, cu ajutorul lui Dumnezeu, mă aflu, pe o perioadă de patru luni, pentru a studia la University College West Flanders, în cadrul Semestrului International ”Entreprenorial Spirit Improving European Welfare” (ESPIEW), beneficiind de o bursă de studii Erasmus.

ESPIEW este un proiect multilateral ce reunește profesori, studenți și universități partenere din: Belgia (Howest—Hogeschool West Vlaanderen; Plantijn Hogeschool); Cipru (Frederick University); Danemarca (Metropolitan University Copenhagen); Finlanda (Lahden Ammattikorkealoulu); Germania (Hochschule Neubrandenburg); România (Universitatea din Craiova) și Turcia.

În cadrul acestui semestru se studiază următoarele sub-module:

1. Course introduction (Resposabil: HOWEST)

     a) Lectori: Ingrid Blondeel, Gitte Mathiasson, Isabel Uitdebroeck, Anette Helt Hansen;

     b) Obiective: înțelegerea fondului și necesității spiritului antreprenorial în contextul muncii sociale și de îngrijire a sănătății.

2. Ethic and Law aspects in entrepreneurship in Welfare (Responsabil: Hochschule Neubrandenburg)

     a) Lectori: Robert Northoff (Germania), Gelu Călina (România), Ingrid De Jonghe (Belgia), M. Dimopoulou-Lagonika (Cipru), Taina Avramescu (România);

     b) Obiective: însușirea de cunoștințe cu privire la dezvoltarea eticii și a valorilor, precum și situarea acestora în contextul intercultural și interconfesional; însușirea de cunoștințe referitoare la elementele de bază în drept public, commercial, civil și penal în scopul de a gestiona unele probleme antreprenoriale.

3. From Business Idea to Welfare Entrepreneurship (Responsabil: Lahti University)

    a) Lectori: Jukka Ilmonen (Finlanda), Cliff Mostien și Isabel Uitdebroeck (Belgia);

    b) Obiective: însușirea unor cunoștiințe de bază cu privire la afacerile în spirit antreprenorial spre bunăstare și prosperitate.

4. Entrepreneurial Competencies in Welfare (Responsabil: Plantijn University)

    a) Lectori: Cliff Mostien, Robin Rowley, Steffi Schulze, Inge Verhaegen;

    b) Obiective: însușirea de cunoștințe cu privire la dinamica de a lucra în spirit antreprenorial bazată pe căutarea continuuă de noi oportunități și întotdeauna îmbrățișând schimbări spre îmbunătățirea relațiilor sociale.

5. Integration to the work field (Responsabil: Metropolitan University)

    a) Lectori: Gitte Mathiasson, Anette Helt Hansen, profesori și supraveghetori din fiecare țară parteneră.

    b) Obiective: punerea în practică  a cunoștiințelor acumulate pe parcursul semestrului.

 

Întotdeauna Biserica s-a preocupat de problemele din mediul social ea fiind promotoarea în ceea ce privește asistența socială. Dacă cu timpul aceasta a ieșit de sub controlul Bisericii, laicizându-se, iată că acum a intrat și în atenția celor ce promovează spiritul antreprenorial. Motivat de însăși menirea lui, antreprenorul dorește să recanalizeze responsabilitatea socială, transformând-o în strategie de marketing.

Cu toate că principiile după care se ghidează modulul ESPIEW sunt unele bazate pe normele morale cele mai nobile totuși se observă lipsa spiritualului, lipsa unei fundamentări teologice în ceea ce privește relația cu celălalt, dialogul cu el și raportarea la el. Într-adevăr, ”antreprenorul social” dorește o îmbunătățire a situației persoanelor aflate în nevoi dar aceasta nu fără a-și urmării propriul interes financiar. Vedem de aici că la baza acestei așa zise ”responsabilități sociale” tot ”regele ban” este cel care dirijează atribuțiile.

Ca student la teologie pot spune că este un drum spinos acela de a încerca să tratezi din punct de vedere teologic problemele societății și mai mult să intri în legătură cu ele prin implicare directă. Deși este greu este cu atât mai necesar astăzi când se vorbește peste tot de o societate secularizată în care religiosul este doar o piesă ce urmează a fi pusă în muzeu, dacă nu este deja.

Facultatea de Teologie din Craiova a făcut un pas important în ceea ce privește implicarea Bisericii în realitatea socială, prin colaborarea sa la acest proiect european. 

Menționez faptul că în timpul șederii mele aici am avut ocazia să vizitez câteva locuri foarte frumoase, să întâlnesc oameni minunați și să vad care este realitatea Bisericii din diaspora.

Astfel, primul contact cu viața religioasă ortodoxă din Belgia l-am avut prin persoana Prot. Prof. Dr. Ioan Dură, protopop al Belgiei și Olandei. Am avut deosebita plăcere să petrec mai mult timp împreună cu dânsul și cu soția dumnealui. Împreună cu dânșii am vizitat orășelul univarsitar Louvain la Neuve, cel mai mic oraș din lume Durbuy și monumentul de la Waterloo. De asemeni am fost la  biserica unde slujește părintele, în Antwerpen, precum și la una din parohiile din Olanda.

”Când am venit aici—zicea domnia sa—nu era nimic,  nu cunoșteam pe nimeni, doar pe soția mea și pe copii (menționez faptul că părintele este tată a cinci copii), dar iată că ne-a ajutat Dumnezeu și acum avem până și-un protopopiat”.

O viață dedicată pastorației în cele mai grele condiții. Cu două doctorate în teologie, unul la Atena și celălalt la Louvain, cu zeci de studii și articole publicate în România și străinătate, fondator a trei parohii, pentru mine, un tânăr aflat la începutul drumului, Pr. Ioan Dură reprezintă atât un model demn de urmat cât și un apostol al zilelor noastre.

În prezent părintele adună fonduri în vederea construirii unei noi bisericii pentru parohia din Antwerpen. Dumnezeu să-i ajute!

Am vizitat și comunitatea ortodoxă română din Bruxelles unde, în biserica cu hramul Sfântul Nicolae, slujește Pr. Prof. Dr. Patriciu Vlaicu.

După aceste vizite am rămas profund impresionat de amploarea pe care a luat-o viața religioasă în Belgia. Nu este ușor pentru credincioși să străbată zeci de kilometrii pentru a ajunge la biserică, ținând cont că pentru unii duminica este singura zi lilberă, dar acolo se simt acasă. Biserica este cea care le oferă căldura și ambianța familială. Se citește o bucurie pe fețele lor atunci când pășesc pragul bisericii pentru că știu că se vor întâlni cu ”de-ai lor” și împreună vor aduce slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Împreună cu pr. Patriciu și câțiva parohieni am participat pe data de 16 octombrie la întâlnirea tinerilor ortodocși din Belgia ce avut loc în localitatea Sint-Joris-Weert prezidată de PS Episcopul Athenagoras de Sinope. Acesta fiind un alt moment important în viața religioasă de aici.

Spre sfârșitul lunii septembrie am vizitat Parisul cu ocazia dechiderii anului universitar la Institul Teologic ”Saint Serge”. În deschiderea festivității discursul a fost susținut de Pr. Boris Bobrinscoy. Momentele petrecute la Paris au fost ca un vis, scurt ce-i drept, dar intens.

Sunt momente minunate petrecute în timpul șederii aici, dar, cu toate astea, sunt și momente mai puțin plăcute, „lapte și miere” nu curg nicăierea, doar dacă îți cumperi. Dar și ele consider că au frumusețea lor și mai ales o deosebită importanță căci datorită lor momentele frumoase sunte două ori mai intense și astfel întreaga experiență rămâne una de neuitat.

You must be logged in to post a comment.