i74 — Parlament pentru Cetateni

November 7th, 2015 | by mihai |
Post2PDF


Centrul pentru Promovarea Dialogului Intercultural sprijina initiativa legislativa a Fundatiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) nascuta in baza Articolului 74 din Constitutia Romaniei. Prin prevederile acestui articol, cetatenii pot introduce legi in Parlament. Conform Art. 74, “(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot.”

Proiectul i74 isi propune sa adune 100.000 de semnaturi din 11 judete ale Romaniei pentru a schimba prin lege, conform dreptului garantat de Constitutia Romaniei prin articolul 74, modul de functionare a Parlamentului — Vrem un Parlament pentru cetateni, nu pentru politicieni!

De ce i74?

Pentru ca a venit timpul sa avem un parlament pentru cetateni, nu pentru politicieni, ca si pana acum. Fiecare roman isi doreste sa aiba pe cine sa voteze, nu impotriva cui sa voteze. Pentru ca acest lucru sa se intample, avem nevoie de conducatori care sa ne reprezinte interesele de cetateni in parlament.

În prezent:

9 din 10 romani nu mai au incredere in Parlament
Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricand doresc, prin vot secret. Asa si-au scris regulamentul.
Fiecare parlamentar costa statul roman peste 53.000 de lei lunar.
Rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezentei la votul in Senat a fost de doar 49% in 2013.
Ce aduce nou i74?

Transparenta: Propunem voturi la vedere, accesibile tuturor cetatenilor. Ca sa stii cum te reprezinta alesii tai.
Seriozitate: Propunem ca fiecare absenta nemotivata sa fie sanctionata cu 1% din salariu. Ca sa stie ca nu se joaca pe timpul nostru.
Responsabilitate: Decontarile pe baza declaratiilor pe proprie raspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative. Pentru ca banul public e banul tau si nu poate fi cheltuit oricum.
Pentru mai multe detalii si pentru a semna: http://www.i74.ro/

You must be logged in to post a comment.